dsc00007

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри Втория национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит.

Събитието се състоя за втора поредна година в Луковит и бе организирано от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АБМ/ и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

Министър Порожанов даде начало на събора като лисна менче с прясно мляко на площад „Трети март“. „За трети път имам удоволствието да съм на тази сцена за последните четири години“, изтъкна министърът и поздрави всички млекопроизводители, млекопреработватели и граждани на Луковит. По неговите думи съборът е изключително ценен, тъй като българските млечни продукти са едни от най-вкусните в света. „Бих искал да кажа от името на Министерството, че ние винаги ще бъдем зад земеделските производители, в частност и на този сектор, толерирайки качествената продукция. Актуалните теми в момента са какво ще се случи следващото десетилетие със селскостопанската политика на ЕС. Мога да ви уверя, че ще има абсолютно позитивна политика към земеделието, към млечния сектор и съответно полагащо им се подпомагане, така че вие да се чувствате сигурни и стабилни“, заяви министър Порожанов.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров изрази надежда, че съборът ще се превърне в традиция. „Преди няколко години, когато станах кмет, мислех с какво можем да станем известни в страната. Тъй като аз съм част от този бранш, реших, че това е най-правилният и най-българският начин, защото България се слави с българското бяло саламурено сирене и с българското кисело мляко“, каза в словото си градоначалникът.

В официалното откриване участваха още председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ инж. Димитър Зоров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, народният представител Калин Василев, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, председателят на общинския съвет в Луковит д-р Данаил Динков, директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев, заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев, изпълнителният директор на БНТ 2 и БНТ „Свят и региони“ Екатерина Генова, изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов и заместник-председателят на съюза Рангел Матански. Водещ на церемонията и тази година бе популярният телевизионер Иво Танев.

Второто издание на националния събор на млекопреработвателите се проведе в три поредни дни – от 29 септември до 01 октомври. То популяризира българските качествени млечни продукти. Млекопреработватели от цялата страна имаха възможност да покажат национални вековни традиции и съвременни технологии при преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в България. Заедно с утвърдените имена в млекопреработвателния бранш, в събора участваха и по-малки производители от различни региони на страната.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България инж. Димитър Зоров подчерта, че като едни от най-добрите в света българските млечни продукти се отличават с автентични вкусови качества. Той изтъкна, че винаги, когато се произвеждат млечни и други хранителни продукти, трябва да се работи с морал и продукцията да отговаря на всички хигиенни и качествени показатели.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков похвали Община Луковит и Асоциацията и припомни, че през предходния програмен период от Програмата за развитие на селските райони в община Луковит са усвоени над 16 млн. лв., а в новия общинската администрация е спечелила проекти за над 7 млн. лв.

В рамките на събора областният управител на Ловеч Георги Терзийски представи акцентите на страната ни за председателството на Съвета на Европа и показа копието на Луковитското тракийско сребърно съкровище, което се съхранява в Регионалния исторически музей в Ловеч. Събитието бе част от Комуникационната стратегия на България за ЕС. „Няма нищо по-естествено от това Луковит да бъде мястото не само на този събор, но и мястото, от което започва комуникационната кампания в нашата област за председателството на България на Съвета на Европа от 1 януари 2018 г. Луковит е символ на това, че хората, вгледани в бъдещето на Европа, преодолявайки предизвикателствата на настоящето, се обръщат и към своите традиции, към своето минало. Като част от това събитие се представя и Луковитското съкровище, което е символ на този град, намерено през 1953 г., за последно било в града през 2004 г. Надявам се, че по този начин бъдещето ни ще бъде съчетано с нашата история и традиция”, подчерта областният управител в официалното си обръщение.

Като част от изложението в специална шатра „Туризъм“ Община Луковит показа туристическите атракции в района. Представени бяха природните забележителности, църковните, културните и исторически обекти, както и места за отдих и настаняване.

През съботния ден се проведе и Вторият кулинарен конкурс „Млечният вкус“ с участието на кулинарни майстори от Луковит, Дерманци, Румянцево, Петревене и Горан. Домашно приготвените ястия се състезаваха в две категории: млечен продукт и ястие с млечни продукти. Те бяха оценявани от жури с председател д-р Теодора Саракостова от Център за оценка на риска по хранителната верига при Министерството на земеделието, храните и горите, и членове – проф. Владимир Хвърчилков от Лаборатория за изследване на млякото и млечните продукти гр. Русе и инж. Милена Чолакова от Лаборатория „Алименти“.

В категория „млечен продукт“ на първо място бе класирано домашното краве мляко на Таня Стоянова от Луковит. Второ място спечелиха домашно приготвените сирене и кашкавал на Маргарита Щерева от Дерманци, а трето – старинното кулинарно изделие „Бял мъж“ на Йорданка Танкова от Дерманци. Журито връчи и четири поощрителни награди съответно на Паша Николова от Луковит за домашно крема сирене, на Нина Вацова от Румянцево за тиква с крокмач, на Милена Георгиева от Петревене за солено мляко и на Елена Проданова от къща за гости В.И.Т. с. Дерманци за овче сирене.

В категория „ястие с млечни продукти“ на първо място бе отличена питата с мляко на Цветелина Матева от Мандра с. Горан. Млечната торта на Йорданка Велчева от Петревене бе класирана на второ място, а баницата на Цветанка Цокова от Румянцево – на почетното трето място. Четирите поощрителни награди журито отреди за арабския сладкиш „Кодрит Кадир“ на Николина Митовска от Луковит, за ястие „Сивушка и Белчо“ на Милка Стефанова от Луковит, за млечната баница на Мария Ангелова от Дерманци и за качамака на Витка Митова от Луковит.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров лично осигури паричните награди за победителите в кулинарния конкурс. Класираните на първо място в двете категории получиха и уред за приготвяне на кисело мляко от фирма „Лактина“ – производител на български пробиотични закваски. Останалите участници бяха поощрени с рекламни тениски, шапки и благодарствени дипломи от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

През дните на събора участниците, жителите и гостите на Луковит се насладиха на чудесни фолклорни програми. На сцената на площад „Трети март“ с народни песни, танци и инструментални изпълнения се изявиха местните дарования Ралица и Гергана Вацови, както и камерна танцова формация „Магия“ при сдружение „Танцьорите“ гр. Ловеч с ръководител Маргарита Атанасова. Запомнящи се бяха и концертите на обичани, популярни имена от българския фолклор – Нелина, Иван Дяков, Ивана Дякова, танцов ансамбъл „Мераклии“ и професионална танцова формация „Български ритми“.