НовиниКУЛИНАРНО ШОУ С УТИ БЪЧВАРОВ И МНОГО ИЗНЕНАДИ ЩЕ ИМА НА ЧЕТВЪРТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

За четвърти път Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит организират Националния събор „Млечният път на България през вековете“. Той ще се проведе от 06 до 08 септември на площад „Трети март“ в Луковит, с участието на много представители на млекопреработвателния бранш.

-Съборът ще бъде тържествено открит в 11 часа на 06 септември. Проблемите на млечния сектор в България ще бъдат дискутирани от 13 часа. Атракцията на програмата в петъчния ден е кулинарното шоу на Ути Бъчваров „Най-големият тиган гостува на Луковит“. В 16:30 часа ще започне приготвянето на огромен миш-маш със 100 килограма българско бяло саламурено сирене.

„Само си представете 100 килограма различни традиционни сирена от цяла България, извара, превъзходно кисело мляко, настърган кашкавал, хиляда сочни и сладки есенни домати и разбира се истински български печен пипер. И понеже сме в едно емблематично място в България, приютило за пореден път този празник, ще добавим и уникалния пещерски воден лук, един от емблематичните вкусове, запазили своя географски произход на кулинарната карта на страната ни. Освен това съм решил да призова и всички малки мои помощници, всички деца, които искат да се научат да готвят със сърце и душа, великата рецепта на нашата „Вкусна България“, сподели Ути Бъчваров по повод предстоящото събитие.

На 07 септември от 10 часа за четвърти пореден път ще се проведе кулинарният конкурс „Млечният вкус“ за местни ястия с мляко и млечни продукти. В 12:30 часа ще започне дегустация „Сирене и вино – традиционните български вкусове“, което е само за ценители!

Богата фолклорна програма с участието на популярни имена на родния фолклор, известни танцови състави и гайдарска група от Смолян ще съпътства събитията през трите дни, а водещият Иво Танев ще призовава присъстващите и посетителите за много настроение и усмивки.

Инж. Димитър Зоров, председател на УС на АМБ: НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ Е ДОКАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ

Инж. Димитър Зоров, председател на УС на АМБ:

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ Е ДОКАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ

Интервю на Магдалена Апостолова

- Господин Зоров, Асоциация на млекохпреработвателите в България за третиа, поредна година организира Националния събор „Млечният път на България през вековете". Защо подехте тази инициатива?

- Националният събор „Млечният път на България през вековете“ има за цел да запази традициите и идентичния вкус на българските млечни продукти, както и тяхното защитено наименование. Според нас, е нужна по-широка кампания за популяризирането им и за промотирането им на фона на заливащите ни от Европа и други държави млечни продукти.

Българските консуматори на млечни продукти трябва дазваят, че нашите сирена, кашкавали, кисело мляко и други продукти, произведени от българските млекопреработватели, са автентични и съдържат пробиотичната и полезна бактерия за човека лактобацилус булгарикус. Изместването на фокуса е цел на други интереси и пазарна конюнктура. Затова АМБ предприе и съответните действия. По наше настояване бе въведено БДС за производство на млечни продукти. Настояваме за по-засилен контрол и спазване на българската, традиционна технология при производство на нашите млечни продукти. С провеждане на това изложение АМБ иска да покаже на българския консуматор, че фирмите, които членуват в нашето сдружение не подвеждат потребителя, спазват технологията и продължават българската традиция в производството. Подложени на натиска и конунктурата ние сме длъжни да отстояваме историята и традициите на българския млекопреработвателен бранш, да защитаваме неговите интереси и да търсим все повече привърженици на идеята ни за защита на традиционния начин на производство на български млечни продукти.

АМБ е организации с традиции и история, която е изградена на многовековната самобитна дейност на създателите на Българската държава, на поминъка ни, която ние продължаваме да съхраняваме и развиваме. И днес Българската млечна промишленост е важен фактор при формиране на популярността на България, търговията и взаимното сътрудничество. Длъжни сме да предадем автентичността на българските млечни продукти на поколенията и да запазим традициите.

Този събор доказва, че ние сме сериозна организация, с авторитет, амбиции и стремеж към съхранение на самобитността на българина, да се различава в глобалния свят.

- Защо решихте да проведете националният събор в Луковит?

- Както е известно, сред бранша, кметът на Луковит - господин Иван Грънчаров е член на управителния съвет на нашето сдружение и е активен съмишленик в нашата идея за ред в бранша, за излизане на сивия сектор от него, за продължаване на традициите при производството на млечни продукти, спазване на правилата и не на последно място историческите и краеведски предания и изследвания за този регион. В Луковидско се е развивало скотовъдство и животновъдство още от древни времена, създадени са и първите млекарски кооперации в страната, именно тук в с. Дерманци. Това е идентифицирано и в пещерата Очите на Бога- с рисунки и ритуалите, които са се изпълнявали там от древните траки и прабългари, населявали този район. В региона има млекопреработвателни предприятия и възможности за развитие на млечния сектор. В Луковитския регион винаги е имало прогресивна млекарска дейност и затова провеждаме за трети път събора „Млечният път на България през вековете“.

- Ще разкриете ли детайли от подготовката и реализацията на този проект?

- Проектът не е хрумване, той е предмет на разговори от няколко години с Община Луковит и колегите от фирмите, членуващи в АМБ. Договорката ни е да предоставим всички условия на участниците, всички възможности за представяне, дегустация, продажба и бизнес-срещи, да покажем на хората, че млечната промишленост на България има бъдеще. Такава среща на бранша, а защо не и на целия млечен сектор, е място, където се раждат нови идеи, формират се решения и се търсят възможности за решаване на проблемите. Освен деловитостта ще има и многообразие от фолклорни ритми и детайли от нашата българска традиция. Местните кулинарни сдружения от селата ще покажат традиционни местни продукти и ще се състезават. Ще има и изненади! Предстои да бъдат раздадени наградите на вестник „Мляко+“, издание на АМБ, на участниците в събора.

- Има ли амбиция АМБ тази среща на млекопреработвателния бранш да прерастне в международна, да се разшири формата?

- Първоначалната идея бе за по-широк формат, но не ни достигна времето за организация. За следващия събор от сега сме започнали организация, за да може да проведен и международен симпозиум, да поканим и сродни фирми от Европа и другите държави. Предстои и председателството на България. Съборът следващата година трябва да бъде на много по-високо ниво и с още повече участници. Трябва да издигнем имиджа на българските млечни продукти, защото те са уникални. Знаете всички, че българското кисело мляко, заради откритието на д-р Стамен Григоров, и съдържанието на лактобацилус булгарикус го прави здравословно. Останалите наши млечни продукти също съдържат тази полезна бактерия, но ние типично по български пренебрегваме нашето производство и смятаме, че вносните продукти са по-качествени. Нищо подобно няма. Българските млечни продукти са качествени, здравословни и полезни. Съборът събор „Млечният път на България през вековете 2018“ тази година ще събере не само производителите на млечни продукти, тук ще дойдат и животновъдите. Ще покажат различни породи животни, ще демонстрират на подрастващите как се отглеждат, доят и се правят сирене, мляко и други неща. Така ще привлечем интереса на младите към млечния сектор, ще „запалим“ интереса им, за да се учат и продължат традициите на предците ни.

- Каква е ролята на АМБ при формиране политиката на млечния бранш и сектор?

- АМБ вече 25 години играе съществена роля при формиране политиката на млечния бранш и млечния сектор. АМБ съществено влияе върху политиката на държавните институции и млечния сектор, тъй като доказахме, че като неправителствена организация , като сдружение на конкуренти можем да отстояваме позициите, интересите си и да сме генератор на инициативи, идеи, законови промени и нови закони. От периода, в който аз съм начело на УС на АМБ, бяха свършени много дейности, но няма да правя равносметка. Тя се вижда, ясна е за всички колеги и хора, свързани с млечния сектор. Нашата организация е първата и сме водещ бизнес в хранително-вкусовата промишленост, с традиции, признати по цял свят, а и с бъдеще. Членуващите фирми в АМБ отстояват общи принципи, интереси и идеи, затова са сме членове на това сдружение. Това трябва да е ясно на всеки, който иска да членува в нашата организация. Ние издигаме имиджа, ние държим на качеството, ние имаме единомислие и вървим напред и в правилната посока. Отстояваме своите позиции и не правим компромиси. Асоциацията провежда правилната политика за бранша и търси нови механизми за развитие на млечния сектор в тези тежки времена. Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци. Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.

Другото важно нещо, което трябва да се случи в близките месеци е да започне процедура за защита на традиционните български млечни продукти в Европейската комисия и те да получат защитено географско наименование. Тази процедура е много тежка и сложна, но Асоциацията ще мобилизира своите сили и умения и ще успее. Онези производители на млечни продукти, регистрирани за производство по БДС ще са в основата на ново сдружение за традиционни млечни продукти.

- Какво ще кажете още на колегите си от бранша?

- Призовавам колегите да дойдат и да покажат в Луковит на българите, че нашата млечна промишленост е на много високо ниво, че трябва да популяризираме и защитим нашите традициите в бранша. Откриватено на Втория НАЦИОНАЛЕН СЪБОР "МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ" – 6, 7 и 8 септември 2018 година. Ще присъстват и много високопоставени гости. Ще има много изложители, които ще покажат какви млечни продукти призвеждат. Ще съберем сектора, за да си кажем проблемите и да обсъдим по-нататъшните си действия. Ще поканим и представителите на изпълнителната и законодателна власт, за да ни чуят и да ни съдействат. Посетителите ще могат да дегустират, сравняват и да сикупят онова, което им допада и им харесва. Асоциацията на млекопреработвателите в България и община Луковит са се погрижили Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ да заеме своето достойно място в календара на изложенията, посетителите и изложителите да са доволни.