5-зоров

Инж. Димитър Зоров, председател на УС на АМБ: НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ Е ДОКАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ

Инж. Димитър Зоров, председател на УС на АМБ:

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“ Е ДОКАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ

Интервю на Магдалена Апостолова

- Господин Зоров, Асоциация на млекохпреработвателите в България за третиа, поредна година организира Националния събор „Млечният път на България през вековете". Защо подехте тази инициатива?

- Националният събор „Млечният път на България през вековете“ има за цел да запази традициите и идентичния вкус на българските млечни продукти, както и тяхното защитено наименование. Според нас, е нужна по-широка кампания за популяризирането им и за промотирането им на фона на заливащите ни от Европа и други държави млечни продукти.

Българските консуматори на млечни продукти трябва дазваят, че нашите сирена, кашкавали, кисело мляко и други продукти, произведени от българските млекопреработватели, са автентични и съдържат пробиотичната и полезна бактерия за човека лактобацилус булгарикус. Изместването на фокуса е цел на други интереси и пазарна конюнктура. Затова АМБ предприе и съответните действия. По наше настояване бе въведено БДС за производство на млечни продукти. Настояваме за по-засилен контрол и спазване на българската, традиционна технология при производство на нашите млечни продукти. С провеждане на това изложение АМБ иска да покаже на българския консуматор, че фирмите, които членуват в нашето сдружение не подвеждат потребителя, спазват технологията и продължават българската традиция в производството. Подложени на натиска и конунктурата ние сме длъжни да отстояваме историята и традициите на българския млекопреработвателен бранш, да защитаваме неговите интереси и да търсим все повече привърженици на идеята ни за защита на традиционния начин на производство на български млечни продукти.

АМБ е организации с традиции и история, която е изградена на многовековната самобитна дейност на създателите на Българската държава, на поминъка ни, която ние продължаваме да съхраняваме и развиваме. И днес Българската млечна промишленост е важен фактор при формиране на популярността на България, търговията и взаимното сътрудничество. Длъжни сме да предадем автентичността на българските млечни продукти на поколенията и да запазим традициите.

Този събор доказва, че ние сме сериозна организация, с авторитет, амбиции и стремеж към съхранение на самобитността на българина, да се различава в глобалния свят.

- Защо решихте да проведете националният събор в Луковит?

- Както е известно, сред бранша, кметът на Луковит - господин Иван Грънчаров е член на управителния съвет на нашето сдружение и е активен съмишленик в нашата идея за ред в бранша, за излизане на сивия сектор от него, за продължаване на традициите при производството на млечни продукти, спазване на правилата и не на последно място историческите и краеведски предания и изследвания за този регион. В Луковидско се е развивало скотовъдство и животновъдство още от древни времена, създадени са и първите млекарски кооперации в страната, именно тук в с. Дерманци. Това е идентифицирано и в пещерата Очите на Бога- с рисунки и ритуалите, които са се изпълнявали там от древните траки и прабългари, населявали този район. В региона има млекопреработвателни предприятия и възможности за развитие на млечния сектор. В Луковитския регион винаги е имало прогресивна млекарска дейност и затова провеждаме за трети път събора „Млечният път на България през вековете“.

- Ще разкриете ли детайли от подготовката и реализацията на този проект?

- Проектът не е хрумване, той е предмет на разговори от няколко години с Община Луковит и колегите от фирмите, членуващи в АМБ. Договорката ни е да предоставим всички условия на участниците, всички възможности за представяне, дегустация, продажба и бизнес-срещи, да покажем на хората, че млечната промишленост на България има бъдеще. Такава среща на бранша, а защо не и на целия млечен сектор, е място, където се раждат нови идеи, формират се решения и се търсят възможности за решаване на проблемите. Освен деловитостта ще има и многообразие от фолклорни ритми и детайли от нашата българска традиция. Местните кулинарни сдружения от селата ще покажат традиционни местни продукти и ще се състезават. Ще има и изненади! Предстои да бъдат раздадени наградите на вестник „Мляко+“, издание на АМБ, на участниците в събора.

- Има ли амбиция АМБ тази среща на млекопреработвателния бранш да прерастне в международна, да се разшири формата?

- Първоначалната идея бе за по-широк формат, но не ни достигна времето за организация. За следващия събор от сега сме започнали организация, за да може да проведен и международен симпозиум, да поканим и сродни фирми от Европа и другите държави. Предстои и председателството на България. Съборът следващата година трябва да бъде на много по-високо ниво и с още повече участници. Трябва да издигнем имиджа на българските млечни продукти, защото те са уникални. Знаете всички, че българското кисело мляко, заради откритието на д-р Стамен Григоров, и съдържанието на лактобацилус булгарикус го прави здравословно. Останалите наши млечни продукти също съдържат тази полезна бактерия, но ние типично по български пренебрегваме нашето производство и смятаме, че вносните продукти са по-качествени. Нищо подобно няма. Българските млечни продукти са качествени, здравословни и полезни. Съборът събор „Млечният път на България през вековете 2018“ тази година ще събере не само производителите на млечни продукти, тук ще дойдат и животновъдите. Ще покажат различни породи животни, ще демонстрират на подрастващите как се отглеждат, доят и се правят сирене, мляко и други неща. Така ще привлечем интереса на младите към млечния сектор, ще „запалим“ интереса им, за да се учат и продължат традициите на предците ни.

- Каква е ролята на АМБ при формиране политиката на млечния бранш и сектор?

- АМБ вече 25 години играе съществена роля при формиране политиката на млечния бранш и млечния сектор. АМБ съществено влияе върху политиката на държавните институции и млечния сектор, тъй като доказахме, че като неправителствена организация , като сдружение на конкуренти можем да отстояваме позициите, интересите си и да сме генератор на инициативи, идеи, законови промени и нови закони. От периода, в който аз съм начело на УС на АМБ, бяха свършени много дейности, но няма да правя равносметка. Тя се вижда, ясна е за всички колеги и хора, свързани с млечния сектор. Нашата организация е първата и сме водещ бизнес в хранително-вкусовата промишленост, с традиции, признати по цял свят, а и с бъдеще. Членуващите фирми в АМБ отстояват общи принципи, интереси и идеи, затова са сме членове на това сдружение. Това трябва да е ясно на всеки, който иска да членува в нашата организация. Ние издигаме имиджа, ние държим на качеството, ние имаме единомислие и вървим напред и в правилната посока. Отстояваме своите позиции и не правим компромиси. Асоциацията провежда правилната политика за бранша и търси нови механизми за развитие на млечния сектор в тези тежки времена. Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци. Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.

Другото важно нещо, което трябва да се случи в близките месеци е да започне процедура за защита на традиционните български млечни продукти в Европейската комисия и те да получат защитено географско наименование. Тази процедура е много тежка и сложна, но Асоциацията ще мобилизира своите сили и умения и ще успее. Онези производители на млечни продукти, регистрирани за производство по БДС ще са в основата на ново сдружение за традиционни млечни продукти.

- Какво ще кажете още на колегите си от бранша?

- Призовавам колегите да дойдат и да покажат в Луковит на българите, че нашата млечна промишленост е на много високо ниво, че трябва да популяризираме и защитим нашите традициите в бранша. Откриватено на Втория НАЦИОНАЛЕН СЪБОР "МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ" – 6, 7 и 8 септември 2018 година. Ще присъстват и много високопоставени гости. Ще има много изложители, които ще покажат какви млечни продукти призвеждат. Ще съберем сектора, за да си кажем проблемите и да обсъдим по-нататъшните си действия. Ще поканим и представителите на изпълнителната и законодателна власт, за да ни чуят и да ни съдействат. Посетителите ще могат да дегустират, сравняват и да сикупят онова, което им допада и им харесва. Асоциацията на млекопреработвателите в България и община Луковит са се погрижили Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ да заеме своето достойно място в календара на изложенията, посетителите и изложителите да са доволни.